Ζωντανή μετάδοση του Αρχιερατικού Εσπερινού στον Τίμιο Σταυρό Ακρωτηρίου

Αγαπητοί μας ακροατές απόψε στις 19:00 το απόγευμα θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Ακρωτήρι Χανίων.

Τοποθεσία
Η Εκκλησία Τιμίου Σταυρού είναι κτισμένη στον πυρήνα του χωριού Ακρωτήρι σε μεγάλο επίπεδο τεμάχιο.

Αρχιτεκτονικός τύπος
Η Εκκλησία ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης καμαροσκέπαστης με κεντρικό τρούλο.

Περιγραφή
Ο σκελετός του κτηρίου είναι σύμμικτος κατασκευή από μπετόν και πέτρα. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες είναι πετρόκτιστες μεγάλου πάχους. Περιμετρικά στις τρεις πλευρές της εκκλησίας (βόρεια- δυτική και νότια) υπάρχουν στεγασμένες βεράντες. Οι κολώνες και οι δοκοί των στεγασμένων βεραντών είναι από σκυρόδεμα.

Στη νοτιοανατολική γωνιά της Εκκλησίας υπάρχει μπετονένιο καμπαναριό τριών στάσεων. Το ημικύκλιο του τρούλου και το τεταρτοσφαίριο της τρίπλευρης κόγχης του Ιερού είναι κελύφη από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η Εκκλησία έχει τρεις εισόδους, μία στο μέσο του νότιου, μια στο μέσο του βόρειου και μια στο μέσο του δυτικού τοίχου. Και οι δυο είναι δίφυλλες ξύλινες. Στη νότια είσοδο έχει κατασκευαστεί προθάλαμος με γυαλί και αλουμίνιο.

Εσωτερικά το δάπεδο της Εκκλησίας είναι από μωσαϊκή μαρμαρίνη. Η βάση είναι άσπρη με γκρίζες πέτρες και υπάρχουν διάδρομοι με μαρμαρίνη κόκκινου και μαύρου χρώματος.

Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο δυο σκαλιά σε σχέση με τον σολέα που είναι επίσης ένα σκαλί υπερυψωμένος. Ο διαχωρισμός του Ιερού από την υπόλοιπη Εκκλησία γίνεται με ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης. Στο Ιερό, πάνω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει μπετονένιο κουβούκλιο.

Στη δυτική πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει πλάκα γυναικωνίτη. Η ανάβαση προς τον γυναικωνίτη γίνεται μέσω μπετονένιας σκάλας που υπάρχει στη νοτιοδυτική γωνία.

Οι στέγες της Εκκλησίας είναι ημικυκλική καμάρα στο κεντρικό κλίτος. Το βόρειο σκέλος και το νότιο είναι πεπλατυσμένα ώστε να καλύπτουν τις στεγασμένες βεράντες. Έτσι δημιουργείται ένα καμπανοειδές προφιλ. Όλες οι στέγες είναι ξύλινες και επικαλυμμένες με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου.

Τα κελύφη κόγχης Ιερού και τρούλου είναι ως αναφέρθηκε από μπετόν, και εξωτερικά είναι βαμμένα σε χρώμα κεραμιδί. Η Εκκλησία διαθέτει σύστημα κλιματισμού με αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες ζεστού-κρύου αέρα (split-units).

Χρονολόγηση
Η Εκκλησία είναι κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα. Στο δυτικό τοίχο υπάρχει πλάκα εγκαινίων στην οποία φαίνεται ότι τα εγκαίνια έγιναν το 1920.

Σημερινή κατάσταση
Η εκκλησία τυγχάνει συνεχούς και επιμελημένης συντήρησης και η κατάσταση του κτηρίου είναι αρκετά καλή.

Εμβαδόν κτηρίου
Το Ισόγειο εσωτερικά έχει εμβαδόν 200τ.μ. Ο γυναικωνίτης έχει εμβαδόν 50τ.μ. περίπου και οι στεγασμένες στοές έχουν εμβαδόν 90τ.μ. περίπου.

Πηγή:
Κείμενο Κοινοτικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου